Deliveroo moet koeriers kans geven snel hun recht te halen
Comeos en Deliveroo reageren opgelucht op arbeidsdeal, oppositie en werkgevers betreuren gebrek aan activeringsmaatregelen
De federale regering zet een belangrijke stap voor de Belgische e-commerce. Bedrijven krijgen de mogelijkheid om pilootprojecten op te starten om hun e-commerce uit te bouwen. Handelsfederatie Comeos reageert dinsdag opgelucht op het akkoord, en ook maaltijdbezorger Deliveroo reageert tevreden op de eerste elementen van de arbeidsdeal. Bij de oppositie en werkgeversorganisaties klinkt kritiek.
Comeos: "Nieuwe uurroosters uittesten"
"Al onze leden hebben een digitale strategie, maar het ontbrak hen aan flexibiliteit in de arbeidsorganisatie om een goed alternatief te bieden voor de due east-commerce dice vanuit het buitenland werd georganiseerd", zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. "De voordelen van een dynamische due east-commercesector in België zijn talrijk: meer economische toegevoegde waarde in eigen land, meer Belgische jobs met correcte loon- en arbeidsvoorwaarden en meer mogelijkheden voor lokale leveringen. Dice zullen onze steden weer laten floreren."
Bedrijven krijgen voortaan meer mogelijkheden om medewerkers flexibel in te zetten in functie van e-commerce. Het gaat om pilootprojecten waarbij bedrijven sneller nieuwe arbeidsorganisaties kunnen testen met vrijwillige werknemers. "Het is de bedoeling om via dice pilootprojecten nieuwe arbeidsorganisaties en uurroosters uit te testen. Na afloop worden die dan geëvalueerd samen met de sociale partners. Dit is een eerste belangrijke stap om zich als bedrijf sneller te kunnen aanpassen. Het is nu aan de bedrijven in de sector om hiermee aan de slag te gaan."
Comeos is ook tevreden dat er voor medewerkers van platformen voor thuisleveringen sprake is van "evolutie en geen revolutie". Platformen kunnen zowel met werknemers als zelfstandigen blijven werken.
Deliveroo: "Kunnen ons er helemaal in vinden"
Het arbeidsakkoord bevat ook een regeling voor de medewerkers in de platformeconomie, zoals Deliveroo en Uber. Er zijn acht criteria vastgelegd om te beslissen of iemand als zelfstandige of als werknemer moet worden beschouwd. Ook zullen alle medewerkers verplicht een verzekering bij een arbeidsongeval moeten krijgen.
Voor Deliveroo betekent die verplichte verzekering alvast een stap vooruit. "Nosotros kunnen ons daar helemaal in vinden, want bescherming is het allerbelangrijkste. Tot nu toe konden we dice verzekering niet aanbieden, want dat zou dan beschouwd worden als een reden tot herkwalificatie van het statuut. Met dit akkoord zal dat veranderen", zegt woordvoerder Rodolphe Van Nuffel.
Over de verschillende criteria voor het bepalen van het statuut kan de woordvoerder zich nog niet uitlaten. "Daarvoor wachten we de persconferentie af", klinkt het. "Maar het akkoord sluit in elke geval niet uit dat onze koeriers zelfstandigen kunnen zijn. Dat is iets wat wij zeker verwelkomen."
Unizo: "Gemiste kans"
Zelfstandigenorganisatie Unizo vreest echter dat voortaan elke zelfstandige die via een platform werkt, zal moeten bewijzen dat hij wel degelijk zelfstandige en geen werknemer is. "Het voorstel gaat voorbij aan het feit dat de platformeconomie geen sector is, maar een instrument waar elke economische sector in meer of mindere mate gebruik van maakt", klinkt het.
Ook het individueel opleidingsrecht van vijf dagen en het optrekken voor de mededeling van het variabel werkrooster aan deeltijdse werknemers bestempelt de zelfstandigenorganisatie als problematisch. Daarnaast laakt Unizo ook het ontbreken van een asymmetrisch arbeidsmarktbeleid en het feit dat de arbeidsdeal tot stand kwam boven de hoofden van de sociale partners.
Volgens Unizo is de arbeidsdeal "onvoldoende om de tewerkstellingsdoelstelling van eighty procent te behalen". "Nosotros missen hier de kans om de arbeidsmarkt echt de 21ste eeuw in te leiden", concludeert gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche in een persbericht.
Toch bevat de arbeidsdeal volgens de zelfstandigenorganisatie ook enkele goede punten. "De uitwerking rond de vierdaagse werkweek, het activerend ontslagrecht en de transitietrajecten zijn evenwichtig en spelen in op de huidige tijdsgeest", aldus Van Assche.
Agoria: "Getrappel ter plaatse"
Internet als Unizo betwijfelt Agoria of de regering met dit pakket aan maatregelen tegen 2030 een werkzaamheidsgraad van 80 procent zal halen. Volgens de technologiefederatie is het akkoord vooral "getrappel ter plaatse", wat overeenkomt met "tijdverlies voor een arbeidsmarkt die in make staat". "Het akkoord van de gemiste kansen", klinkt het ook bij Agoria.
Agoria somt een aantal tekortkomingen op, zoals het niet verder stimuleren van werken ten koste van niet-werken. "Nochtans is een stevige financiële stimulans voor mensen om aan de slag te gaan of te blijven — zonder dat het de loonkost verzwaart — het voornaamste recept voor activering. Het gebrek aan moed om deze kaart op tafel te gooien, devalueert dit hele akkoord de facto tot het akkoord van de gemiste kansen", klink het bij Jeroen Franssen, expert arbeidsmarktbeleid bij Agoria.
Daarnaast vindt de technologiefederatie de maatregelen omtrent flexibiliteit, zoals de vierdagenwerkweek en het recht op deconnectie, eerder windowdressing. Ook het akkoord inzake competentieontwikkeling valt volgens Agoria maar magertjes uit.
Het enige positieve aan het akkoord is volgens de technologiefederatie de mogelijkheid voor de werknemer om tijdens de opzegtermijn op vrijwillige basis aan de slag te gaan bij de nieuwe werkgever of een opleiding te volgen.
Voka: "Akkoord zal de krapte op de arbeidsmarkt niet oplossen"
Ook Voka beschouwt het pakket overeengekomen maatregelen als een "gemiste kans". "De arbeidsdeal biedt geen oplossingen voor de vele ondernemingen die vandaag schreeuwen om nieuwe medewerkers", zo luidt het.
Bovendien ziet de organisatie wel extra flexibiliteit en sociale rechten voor werknemers, maar niet voor werkgevers. "Individuele werknemers krijgen er meer flexibiliteit bij door de mogelijke vierdagenweek, de week-om-weekregeling en het recht op deconnectie. Maar die flexibiliteit geldt niet voor de werkgevers", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. "Deze maatregelen zullen niet leiden tot meer jobs, maar wel tot een moeilijkere arbeidsorganisatie voor de werkgever."
Vooral het recht op deconnectie, dat bepaalt dat werknemers buiten de werkuren offline mogen zijn, wordt kritisch onthaald. Volgens Voka getuigt de regeling van een "gebrek aan vertrouwen" in de werkgevers, "die perfect in staat zijn om hun arbeidsorganisatie zelf of in overleg met de medewerkers en de sociale partners op een verantwoordelijke manier te regelen".
VBO: "Wirwar aan regels"
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VB0) ontwaart een "'wirwar" en een "zondvloed" aan regels. Knopen zijn weliswaar doorgehakt, maar het VBO denkt dat de regels vooruitgang zullen tegenhouden. "We vrezen dan ook dat met dit soort maatregelen nosotros het doel om een tewerkstellingsgraad van 80 procent te bereiken, niet zullen halen."
Voor de bijkomend flexibiliteit - de werkweek presteren op vier dagen - ziet het VBO bijvoorbeeld dat er te veel procedureregels zijn, waardoor veel werkgevers er niet in zouden meestappen. En voor wat het recht op deconnectie betreft, vinden de werkgevers dat de ingebouwde drempels eerder verandering afremmen. Voor de e-commerce houdt het VBO een slag om de arm. Er zijn experimenten mogelijk zodat bedrijven met vrijwilligers al vanaf twenty uur met avondwerk aan de slag kunnen gaan, maar het VBO stelt zich de vraag of het zal leiden tot daadwerkelijke verandering.
"Het is goed dat principiële knopen werden doorgehakt zodat België zijn achterstand inzake e-commerce eindelijk kan beginnen bijbenen", zeggen CEO Pieter Timmermans en directeur-generaal Monica De Jonghe in een persbericht. Maar de maatregelen voor een betere werk-privébalans dreigen hun doel voorbij te schieten. "De vele regels en extra ingebouwde drempels dice werknemers moeten beschermen, zijn vooral een blijk van wantrouwen van de overheid x opzichte van de wereld van het werk. In de praktijk zal dit bureaucratisch kluwen weinig echte verandering brengen."
NSZ: "Slechts eerste stap"
NSZ ziet enkele positieve signalen in de arbeidsdeal van de federale regering. Maar de ondernemersorganisatie noemt het "slechts een eerste stap" en verwacht dat ook de gewesten de handen uit de mouwen steken. "Wij zijn in het algemeen tevreden van de vooruitgang die is geboekt op het gebied van de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, met proper name de vierdaagse werkweek zonder arbeidsduurverkorting", zegt NSZ in een persbericht "
Het vergemakkelijken van nachtarbeid in de e-commerce is ook een belangrijke stap. Er zal wel voor moeten worden gezorgd dat er een goed kader is om eastward-commerce niet te zeer te bevoordelen ten opzichte van de fysieke handel. "Dice heeft net twee moeilijke jaren achter de carpet", benadrukt woordvoerster Ann Van Doren.
Om de werkgelegenheidsgraad naar eighty procent te brengen, ziet NSZ te weinig physical stappen. Daarvoor zullen de gewesten - "en met name Brussel en Wallonië" - de handen uit de mouwen moeten steken, klinkt het.
N-VA: "Zonder één noemenswaardige activeringsmaatregel"
Die kritiek klinkt ook bij oppositiepartij N-VA. "Na vorig jaar de werkloosheidsval te hebben vergroot, stelt de federale regering nu een arbeidsdeal voor zonder één noemenswaardige activeringsmaatregel", klaagt voorzitter Bart De Wever.
Bart De Wever @Bart_DeWever
Ook N-VA-Kamerlid Björn Anseeuw blijft op zijn honger zitten. "Is dit het maar? Bedrijven krijgen hun vacatures moeilijk ingevuld en heel wat sectoren schreeuwen om extra handen, terwijl meer dan ii miljoen Belgen inactief zijn. Waar zijn de échte activeringsmaatregelen? Waar zijn de échte hervormingen? Onze arbeidsmarkt staat in brand en de regering-De Croo komt met een druppel water."
𝙱𝚓𝚘̈𝚛𝚗 𝙰𝚗𝚜𝚎𝚎𝚞𝚠 @bjanseeuw
Vlaams Parlementslid voor N-VA Axel Ronse hekelt eveneens een gebrek aan activeringsmaatregelen. "Vierdaagse werkweek en geen telefoontjes meer na de werkuren. Daarmee wil de regering-De Croo het nijpend personeelstekort aanpakken. Ik hoop dat dit een nachtmerrie is en ik straks wakker word", tweette hij.
Axel Ronse @axel_ronse
PVDA: "Op maat van grote bedrijven"
Volgens PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw is dit een arbeidsdeal op maat van grote bedrijven, en niet van de werkende klasse. Net als partijgenoot Peter Mertens wijst Hedebouw op het toenemend aantal langdurig zieke werknemers. "Werkstress, burn-out en langdurige ziekte swingen de pan uit. En wat beslist de Belgische regering? Méér flexibiliteit, via soepeler nachtwerk en werkdagen van x uur", zo tweette hij.
Hedebouw hekelt ook dat afspraken over nachtwerk en werkdagen van tien uur op basis van vrijwilligheid zouden gemaakt kunnen worden. "Vakbonden worden buiten spel gezet. Alsof een werknemer die alleen staat tegenover zijn werkgever echt vrije keuze heeft", klinkt het bij de PVDA-voorzitter.
Hedebouw Raoul @RaoulHedebouw
Vlaams Belang: "Lege doos met een Waals-socialistisch strikje"
De arbeidsdeal van de federale regering is "een lege doos met een Waals-socialistisch strikje rond". Zo reageert Vlaams Belang op het akkoord van de Vivaldi-coalitie. Volgens Vlaams Belang zal met deze deal de nagestreefde werkzaamheidsgraad van lxxx procent "in de verste verte niet gehaald worden". Het is niet de hervorming dice met name in Franstalig België nodig is, meent de partij. "Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) beperkt zich tot windowdressing. Er wordt geen enkele maatregel genomen om de vele Waalse werklozen te activeren en dus blijft Vlaanderen de rekeningen betalen. Open Vld kijkt ernaar en is tevreden met wat borrelnootjes", zegt Kamerlid Hans Verreyt.
Ook over andere maatregelen in het pakket toont Vlaams Belang zich sceptisch. "Het recht om offline te zijn: dat is mooi in theorie, maar dat moet allemaal nog in CAO's gegoten worden en dat is doorgaans een zeer lang proces. Bovendien is het een maatregel die maar op een beperkt aantal werknemers van toepassing zal/kan zijn", stelt Verreyt. "Andere aankondigingen, waarbij de regering zal nagaan 'hoe het gesteld is met diversiteit en discriminatie op de werkvloer', klinken dan weer als verbloemd taalgebruik en dreigen neer te komen op een heksenjacht, zoals we zagen met de zogenaamde mystery calls."
Bediendenvakbonden: "Problematische werkwijze"
De drie bediendevakbonden BBTK, ACV Puls en ACLVB zijn "verbijsterd dat de regering zo gemakkelijk haar wagonnetje aanhaakt aan de vragen van de werkgevers" over e-commerce. Dat zeggen in een reactie op de arbeidsdeal. Volgens de bonden tracht de regering het overleg buitenspel te zetten en "gaat ze niet eens ernstig in op het globale dossier van de eastward-commerce". De vakbonden merken op dat er in de Centrale Raad voor het Bedrijfsreden besprekingen lopen. Ze willen een breder debat voeren dan enkel over nachtwerk. "Met de bargain van vannacht wil men goedkoop nachtwerk organiseren naar het model van PostNL, met onzekere, tijdelijke banen waarbij precaire mensen worden uitgebuit en behandeld als wegwerpproducten", aldus de bonden.
De liberale vakbond ACLVB betreurt dat de federale regering de sociale partners buitenspel heeft gezet bij het afkloppen van de arbeidsdeal. "Problematisch is de werkwijze dat als de sociale partners niet tot een unaniem advies komen, de regering het laken opnieuw naar zich toetrekt zonder dan rekening te houden met bepaalde incoherenties van genomen beslissingen", onderstreept ACLVB dinsdag in een persbericht. De vakbond dringt er dan ook bij federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne op aan om zo snel mogelijk tekst en uitleg te geven.
"Comeos (werkgeversfederatie in de handel, red.) zegt altijd dat nosotros een achterstand hebben door de stugge vakbonden. Maar wij willen wel overleggen", zegt Kristel Van Damme van ACV Puls. "Door enkel de mogelijkheid te bieden om later te werken, zal de distributie in België het niet plots veel beter doen. België heeft de boot gemist. Er is een beleid, een visie nodig. Een aantal bedrijven zie ik nog altijd worstelen met hun due east-commercebeleid. Carrefour bijvoorbeeld werkt eerst samen met dice firma, dan weer met een andere. Dat is niet goed. Het valt ook op dat een aantal bedrijven nog altijd niet inzetten op eastward-commerce. Over een goed plan willen wij zeker overleggen."
AVC: "Veel vragen en onduidelijkheden"
Volgens de christelijke vakbond ACV zijn er over het regeringsakkoord "nog heel veel vragen en onduidelijkheden". De vakbond hoopt snel de teksten te krijgen om alle details te zien. "Het zijn de details dice het verschil maken tussen een goed of een slecht akkoord", klinkt het. Wel is voor ACV al duidelijk dat het goed is dat er aandacht is voor deconnectie en opleiding. "Als we willen dat mensen het werk volhouden en bijblijven, is dat belangrijk. Of het akkoord op dit vlak echte oplossingen aanbrengt, zal nog moeten blijken uit de concrete maatregelen", klinkt het.
Het experiment dat bedrijven mogen doen met nachtwerk vindt ACV "een slechte beslissing". De vakbond meent dat het experiment de regel zal worden. "Nu dit paard binnen de stadswallen is, valt bovendien te vrezen dat binnenkort nog meer flexibiliteit zal worden doorgedrukt. Terwijl het absoluut geen goed idee is: met mensen, met hun gezinsleven en met hun gezondheid experimenteer je niet."
Ook over de vierdagenwerkweek is ACV niet enthousiast. "Veel mensen houden het werk nu al niet vol. Nog langere werkdagen zullen hier geen goed aan doen. Tegelijk stellen we ook vast dat mensen nood hebben aan meer tijd om arbeid en gezin te combineren. Om aan die vragen tegemoet te komen, had de regering veel beter ingezet op een uitbreiding en verbetering van het stelsel tijdkrediet en landingsbanen." Het experiment met avondwerk en de vierdagenwerkweek zijn op basis van vrijwilligheid voor de werknemer. ACV heeft daar twijfels bij. "Vrijwilligheid op de werkvloer is helaas zeer zeldzaam", klinkt het.
Tot slot is het voor de christelijke bond positief dat er een verplichte ongevallenverzekering komt voor de platformeconomie. "Maar voor alle andere rechten blijven platformwerkers afhankelijk van eindeloze gerechtelijke procedures en dus doelwit van de dure advocatenkantoren van de internationale platformen", vreest ACV.
ABVV: "Collectief overleg wordt in de frigo gezet"
De socialistische vakbond ABVV ziet een aantal goede elementen in de arbeidsdeal van de regering, maar heeft het anderzijds moeilijk met een aantal plannen waarbij "het collectief overleg in de frigo wordt gezet". Dat zegt algemeen secretaris Miranda Ulens.
Positief is Ulens over het recht op deconnectie, waarmee werknemers het recht krijgen om buiten hun werkuren offline te zijn. Wel vindt ze het jammer dat de verplichting om dat recht te respecteren, niet geldt voor bedrijven met minder dan 20 werknemers. "Dat is jammer in een kmo-land als België", zegt ze. Ook het recht op opleidingsdagen is een goede zaak voor ABVV. Over de vierdagenweek zegt Ulens dat die eigenlijk gepaard zou moeten gaan met een vermindering van de arbeidsduur. "We zullen zien in welke mate mensen het ritme kunnen volgen. Aan dezelfde arbeidsduur zal het volgens ons niet werkbaar zijn. Het zullen erg lange dagen worden, zeker voor alleenstaande ouders."
Bovendien is het maar de vraag in welke mate individuen vrije keuze zullen hebben om wel of niet in de vierdagenweek te stappen, stelt Ulens. Dat geldt ook voor de eenmalige proefprojecten die bedrijven mogen doen met avondarbeid. Dat moet op vrijwillige footing, bepaalde de regering. "We zullen zien wat het geeft op het terrein: gaat er druk op het individu gezet worden? Hoe sterk zal een individu staan om voorstellen over experimenten te weigeren? Wat is vrijwilligheid als er geen verdediging is op vlak van een collectief kader", vraagt de vakbondsvrouw zich af.
"Er rijzen dus een aantal vragen rond werkbaarheid en over het collectief vakbondsoverleg dat in de frigo wordt gezet", besluit Ulens. "In welke mate gaan de mensen echt rechten hebben en gaan ze zich niet onder druk gezet voelen?"
Open Vld: "Heilige huisjes gesloopt"
"Deze deal gaat verder dan wat we gedaan kregen met de N-VA onder de Zweedse coalitie. Er zijn een aantal heilige huisjes gesloopt", pareert Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert de kritiek uit de oppositie. Volgens de liberale voorzitter zijn er wel degelijk belangrijke heractiveringsmaatregelen genomen. "Er is een pakket van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om die honderdduizenden mensen die op ziekte staan actief te begeleiden, soms naar andere jobs. Er zullen zelfs sancties aan verbonden zijn voor mensen die niet willen meewerken. Echt zieke mensen gaan we niet lastigvallen, maar er zijn veel mensen die wel degelijk nog iets kunnen doen", klinkt het.
Ook de aanpassingen van de opzegtermijn, waardoor mensen na een ontslag al tijdens hun opzegtermijn ergens anders aan de slag kunnen, moet de werkzaamheidsgraad op peil houden, aldus Lachaert. "Er komt ook een overleg tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel om vacatures tussen de regio'southward uit te wisselen."
Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert reageerde vanmorgen bij HLN Live op de kritiek:
Groen: "Zal welzijn op het werk versterken"
De arbeidsdeal zal het welzijn op het werk versterken, zo reageert regeringspartij Groen. De groenen focussen onder meer op het recht op deconnectie, dat vicepremier Petra De Sutter eerder al verankerde voor ambtenaren. "Kunnen loskoppelen van je werk, is belangrijk voor een gezonde piece of work-life residuum. Dice groene stempel drukken nosotros nu op de hele arbeidsmarkt", stelt voorzitter Meyrem Almaci.
Daarnaast hecht Groen veel belang aan het recht op opleidingsdagen voor alle werknemers en een betere sociale bescherming van platformwerkers. "Eindelijk zullen ook fietskoeriers cyberspace als andere werknemers of zelfstandigen verzekerd zijn tegen een arbeidsongeval en een pensioen kunnen opbouwen", zegt parlementslid Evita Willaert.
Herbekijk het volledige fragment hieronder:
Hebt u nog vragen over de arbeidsdeal? Stel ze dan hier.
Costless onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
Source: https://www.hln.be/binnenland/comeos-en-deliveroo-reageren-opgelucht-op-arbeidsdeal-oppositie-en-werkgevers-betreuren-gebrek-aan-activeringsmaatregelen~ac5b7f27/
Posted by: reeselationd.blogspot.com
0 Response to "Deliveroo moet koeriers kans geven snel hun recht te halen"
Post a Comment